Településünk története

Polgármester köszöntője

Tisztelt Látogatónk!

Kovácshida Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében tisztelettel és szeretettel köszöntök minden kedves vendégünket településünk honlapján! Külön tisztelettel köszöntöm azokat is, akik az interneten barangolva érdeklődnek településünk iránt. A képviselő társaimmal 2006. óta azon dolgozunk, hogy Kovácshidán lakók számára otthonosabbá váljék. Azért dolgozunk, hogy Kovácshidán érdemes legyen élni, családot alapítani, gyermekeket nevelni, távlati terveket szőni, mert aki itt él látja a falu jövőjét, fejlődését.
Kovácshida Baranya déli, az Ormánság keleti részén helyezkedik el a település, Pécstől mintegy 30 kilométernyire. Helyzetét, lehetőségeit alapvetően meghatározta a Drávától, illetve a horvát határhoz, a jelentős idegenforgalommal bíró Siklóshoz és Harkányhoz való közelsége. Legegyszerűbben közúton közelíthető meg, Harkány, valamint Vajszló és Sellye felől. Az autóbuszjáratok ritkák. Vasútállomása része a Siklós-Harkány-Sellye-Vajszló vasútvonalnak, mely a századforduló után épült. A vonatközlekedés jelenleg szünetel.
Kovácshida igazgatási szempontból tizenkét település Közös Önkormányzati Hivatal székhelye, ide tartozik még Drávacsepely, Drávapiski és Ipacsfa. A Kémesi kirendeltséghez tartozó községek Cún, Tésenfa, Szaporca, Drávaszabolcsi kirendeltséghez tartozó községek Drávacsehi, Drávapalkonya, Gordisa. Kovácshida mindössze három utcából áll, ám az épületek jelentős része a régi paraszti építészet jegyeit viselik magukon. Az utóbbi években az öreg házak közül is sokat felújítottak, az utcán sétálva gondozott portákat láthatunk.

Mivel ipari termelés a településen nem folyik, annak környezetkárosító hatása nincs. A település minden közművel ellátott. Lakói szorgalmas, iparkodó emberek. Szeretik, ha településük utcái, terei rendezettek. Igényesek a környezetükre, ingatlanaikat és azok környezetét szépen rendezik, rendben tartják.

A falu büszkesége a tőzegbányászat után maradt mederből kialakított kovácshidai horgásztó, melyet a kezelő helyi horgászegyesület mintegy 250 tagján kívül évente közel 6000 vendéghorgász keres fel.
A horgászhelyek turisztikai szempontból is jelentős értéket képviselnek, hisz a Harkányban üdülő külföldiek közül is sokan keresik fel. Ezen kívül ökológiai szempontból is különlegesség, mert a tórendszer fontos élőhelye számos védett vízimadárnak, különösen jelentős a gémállomány. Rengetegen járnak ide hazai természetfotósok és külföldi természetjárók is.

A faluban található református templom egyike a fennmaradt jellegzetes ormánsági fakazettás templomoknak. Az 1830-as években készült belső karzat mellvédje festett táblákból áll. A templombelső az ormánsági népi díszítőelemeket reprezentálja. Az év bármelyik napján nyitva áll a látogatók előtt.

 Látogatása során megismerkedhet településünk történelmi múltjával, jelenével, értékeivel, kulturális életünkkel. Tájékozódhat Kovácshida község közéletéről, elolvashatja az Önkormányzat Képviselő-testületének rendeleteit, információt kaphat rendezvényeinkről, ünnepeinkről. Kívánom, hogy a honlap tartalmában elmerülve ismerje meg jobban Kovácshidát és, ha még nem járt nálunk, látogasson el hozzánk! Külön szeretettel köszöntöm Kovácshida község lakóit is, akiknek reményeim szerint segítséget nyújt a jövőben településünk honlapja. Kérem, hogy segítsenek további tartalommal megtölteni fejezeteinket!

 

Tisztelettel: Küzdő-Ábrahám Edit
polgármester

 

A településünk története

A falu története egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Neve először egy okleveles forrásban 1342-ben bukkant fel először,  Koachhyda alakban. A név eredetének legvalószínűbb magyarázata, hogy egy kovács foglalkozású, vagy esetleg Kovács nevű személy birtokán lévő híddal kapcsolatos. S mivel régebben Baranyában a kovácsnak a kács változata volt ismert, talán ehhez kapcsolható a helynév korábbi formája, a Kácshida, mely egyébként nyelvjárási változatban ma is él. A XIII. században a falu a siklósi várúr vámszedőhelye volt. A XV. században a pécsi káptalan birtoka lett. A török hódoltság alatt végig lakott, színmagyar település volt. Csak az ezt követő időszakban költözött ide néhány horvát és magyar család, számuk azonban nem volt jelentős. A falu lakosságszáma a múlt század eleje óta alig változott.

A református templom

Kovácshida és a környékbeli halastavak madártávlatból

 

Intézményeink

 

Közösségeink

 

Közlekedés

 

Térkép